Snöig träning.

Standard

Foto: Matilda

Onsdagar har blivit vår träningsdag nu. Kul! Idag mötte jag, Julia och hundarna upp Ewa och Linda på Botkyrka BK. Är nöjd med träningen i allmänhet men har några små saker att fundera på.

Försökte följa planen från förra veckan, men få med det som jag inte hann då.

Platsliggning: Hon har bra nedlägganden. Väntade längre med att gå ifrån och hon fick belöning med korv när hon låg kvar fint. Sedan körde vi ca 3 minuter, och hon taggade inte upp till gnäll som förra gången, däremot så satte hon sig innan jag hunnit dit, så samma som förra gången så la jag ner henne och sen fick hon ligga längre. Hon måste lära sig att ta egna beslut inte leder till snabbare belöning. Tar också några steg fritt följ från platsliggningen innan hon får springa till belöningen. Det gick bra. Nästa gång ska jag dock tänka på att kanske belöna på plats för att hon ligger kvar, och sedan köra slutbelöningen efter det. Tror också jag ska fortsätta och lägga henne längre tid så hon tar det lite lugnare.

Fritt följ: I fria följet körde jag med olika belöningar, extern pipleksak, korv och en annan pipis på mig. Tränade helt om och språngmarsch. Helt om gick bättre och jag fick till fler bra än dåliga. Tränar det på promenaderna nu, så hon ska få in känslan ordentligt, verkar ju redan ge lite resultat i alla fall… Språngmarsch gick bättre än förra veckan, men hon går ut lite då också och tappar position, men farten är bra iaf, och fokus. Det är jävligt tungt att springa i snön också, och det känns inte som man har koll riktigt på fötterna, så hon känner kanske samma? Eller så är hon rädd att jag ska trampa på henne.. haha. Men fokuset var på topp idag igen så det var bra!

Ställande/Läggande: Körde ställande och läggande framför mig, i inkallning och så. Det gick fint och hon gjorde inte fel skifte en enda gång. Det jag tänkte på var dock att jag hade leksaken framme, och problemet med att skilja på kommandona verkar vara när jag inte har det.. Så jag måste helt enkelt sluta snacka och börja förbereda på rätt sätt (jag tänker alltid att jag borde/ska göra förberedelser, men det blir ju aldrig av). Men ställandena var riktigt bra faktiskt med fin bakvikt och allt!

Inkallning: Varvade ställande och läggande med rena inkallningar och farten där var bra. Tränade nån gång med ingång, och den var bättre än sist, och nån gång då hon bara fick greppa leksaken från handen. Kändes helt ok!

Saktagående: Körde lite saktagående. Hon tvekar lite just nu med vad hon egentligen ska göra känns det som. Hon går gärna för sakta, eller för fort.. Får nog fortsätta bryta vid fel fart, men förstärka kortare sträckor igen så att hon får bort tveksamheten. Har ju kört rätt långa sträckor på senaste… Att gå ut på kommando gick bra 2 ggr av 3 (tror jag det var).. När jag bryter så förstår hon i alla fall och anstränger sig mer gången efter, så det kommer nog ordna till sig.

Apport: Julia fick hjälpa mig med apporten. Planen var att ha nån som håller apporten och ge den när jag säger apport. Det blev dock lite konflikt inom henne där, eftersom det för henne kändes som budföringar, så hon ville inte gärna dra utan ”marsch” kommando, vilket iofs är bra.. Så starterna var inte de bästa, men hon kom i alla fall upp i gallopp och helt ok fart. Jag tror faktiskt att farten kommer bli bättre, så som den blivit på inkallningen, när hon vet vad hon ska göra mer. Då kommer man kunna belöna farten mer också.. Hon är ju inte så van att springa med apporten känns det som. Blir nog det jag ska nöta mest på nu, så man får till bra fart till tävlingen. La även apporten på marken några meter framför henne och körde inkallning mot mig med kommandot ”apport” och då var farten också bra. När hon sprang bra så sprang jag åt andra hållet, men hon saktade gärna in innan mig för jag kastade leksaken framför mig, alltså bakåt från Rusas håll. Jag tror jag ska kasta framåt (bakåt från mig) så att hon får springa förbi med apporten och behåller farten. Bromsningen blir nog bra att ha senare, men inte just nu. Så måste tänka på belöningen till nästa gång, men annars tror jag konceptet kan funka… Hon klarade ju att greppa bra på vägen in denna gång, så det är jag nöjd med!

Kryp: Hon börjar få till tekniken nu, och grodhoppen blir färre. Det är bra för man får chansen att belöna för rätt och bryta för fel utan att man måste bryta hela tiden. Idag fick hon krypa flera steg innan belöning, men däremot så upptäckte jag att nu när hon har rätt teknik så kan hon också krypa fortare, så jag måste börja gå fortare! När jag gjorde det så hamnade hon i mycket bättre position. Kör lite vänstersvängar för att hon ska hålla sig rätt, och de ser fina ut! Gillar att hon liksom backar in i position i svängarna, så det blir en riktigt bra vinkel! Nu blir det att jobba mer med min fart, fortsätta jobba med hennes teknik och position.

Rutan: Rutan har hon glömt. Eller, hon har inte glömt helt, för hon vill gärna springa mot Rutan, men däremot så har hon blivit förvirrad sen jag börjat med shejpingen som jag hållt på med några gånger. Idag så hade jag en vit target bakom rutan hon fick springa till, men det kändes som att hon blandade ihop detta med saktagåendet och visste inte riktigt vad hon skulle göra. Tror jag ska träna separat på att springa till denna target när det blir lite mindre snö, och sedan bygga upp det igen. Planen blir då att lägga targeten bakom rutan, få upp bra fart dit för att sedan ställa henne innan targeten. Det var ett tips som jag tror kan funka. Det har inte funkat så bra med att hon själv ska försöka hitta rätt position i rutan, utan hon har snarare blivit osäker. Däremot så tror jag att jag ska göra min gröna targetmatta som jag haft till rutan, då tror jag hon får bättre förståelse. Sedan måste jag fundera över kommandot, vad ska jag ha för kommando? ”Rutan” låter ju som ”Rusa”, och kanske blir förvirrande? Jag måste ha ett bättre kommando helt enkelt, även om frasen ”ska vi köra rutan” funkar bra för att hon ska leta upp konerna, men det är lite annorlunda känns det som..

Mellan passen fick hon sitta på sitt nya liggunderlag uppbunden och vänta. Hon satt lugn och fin under mesta tiden (förrutom en liten gång då hon upptäckte korven i väskan som var för nära henne.. men där får jag allt skylla mig själv!). Så fortfarande inga problem med stationsbeteende här inte!

 

Tack alla för en mysig dag, trots mycket snö! Nu längtar vi till varmare väder och vår… Men det verkar ju som det ska komma nästa vecka… Tycker den här vintern har varit precis lagom lång 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s