Privatlektion.

Standard

Idag har jag varit på privatlektion med Anne Dahlin. Det var lika trevligt som vanligt och jag ser fram emot nästa! Vi diskuterade endel och ibland är det svårt att veta hur man själv gjort/gör eller tänker/planerar. Men det känns kul att hon ser till just Rusa som hund, och anpassar sina tips efter henne..

Här kommer en liten sammanfattning:

Fokus. Vi diskuterade lite olika sätt att träna upp fokuset och funderade på vad som kunde passa Rusa. Anne tyckte jag gjorde rätt som sa till när hon jagade flygfän eftersom det egentligen inte hör till själva träningen, utan är allmänt vett och etikett. Däremot så måste jag jobba vidare på hur jag felar Rusa. Jag har ju provat lite olika varianter, men ofta hamnar jag i ett slentarianmässigt felande som egentligen inte leder nån vart. Nu ska jag jobba med att hon ska känna att hon förlorat vid felandet. Jag ska låta rolig och gå bort från hunden och leka med mig själv. Jag har oftast gjort så att jag liksom vänder mig mot Rusa och visar henne saken även om jag har den själv, så det blir liksom en inbjudan nästan istället för att hon ska känna att hon förlorat leksaken. Jag ska låta pigg och ha väldigt roligt själv. Jag ska fortsätta ha olika belöningar (viva när träningsvästen kommer!) men ska tänka på att om jag snor en belöning, så måste jag använda den belöningen sen också, eftersom det är vad hon förväntar sig och anstränger sig hårdare för. Jag måste vara konsekvent i mina brytanden och göra samma sak, inte som jag gjort tidigare när jag egentligen använt olika felnings sätt hela tiden. Jag ska också tänka på att inte hålla på att kedja allt för mycket varje pass, eftersom man dels släpper igenom en massa felaktigheter och dels så blir det lite tråkigare för en hund som jobbar för belöningen, inte för jobbet i sig. Rusa är ju väldigt mycket så, och jag tyckte faktiskt att man såg stor skillnad när jag sista veckan inför tävlingen satsade på att ha extra roligt, träna lite kortare kedjor/detaljer och även jobbade endel med frivilligt fritt följ. Att jag dessutom fick henne att sluta jaga flugor var ju ett plus. Så där ska vi se hur det går!

– Höger om marsch/halt. Egentligen är problemet detsamma i både höger om marsch och höger om halt. Hon blir luftig och svänger ut med bakdelen. I halten hamnar hon snett och långt ifrån. Vad jag har gjort utan att tänka på det är att hjälpa in henne i rätt position genom att klappa lite lätt på benet och sen har hon fått belöning i rätt position (ofta). Så där har det ju så klart blivit en kedja. Ofta så blir det så att jag låter henne göra fel, och sen när hon gör rätt så belönar jag, istället för att fokusera på att belöna det som är rätt från början. Jag måste alltså fånga upp henne innan hon hinner svänga ut och belöna där, för att sedan försöka utöka och komma längre och längre. Hon ska helt enkelt inte komma till det stadiet då det blir fel. Jag tänker att om det ändå blir så, då får jag göra nåt annat innan belöning. Detta är ju nåt som jag får fixa på lång sikt, eftersom jag säkerligen inte hinner fixa det till tävlingen! Jag måste också tänka på att variera mycket, hon fattar väldigt snabbt när man gör samma sak flera gånger i rad och börjar då göra grejerna i förväg. Så där måste jag variera med vänster om.

– Rutan. Här ska jag jobba vidare som jag gjort. Variera med targeten och ingen target. Hon var duktig och trots störning så gick hon fram till rutan rakt och bra, men VÄLDIGT tveksamt. Det kändes verkligen som hon inte var säker på vad hon skulle göra. Jag måste jobba mycket mer med dels kommando säkerhet och öka hennes självförtroende i detta moment. Hon måste helt enkelt bli säkrare. Jag ska ta en medhjälpare till hjälp som är bra på att kasta (Julia?) och börja att belöna när hon tänker rätt, för att stärka hennes tanke, som faktiskt var rätt. Hon ska inte behöva känna att ”var det verkligen det här? Vågar jag prova? Tänk om det är fel….”. Efter detta kan jag tänka mig att även farten kommer öka. Bara jobba på! Vi måste såklart flytta rutan hela tiden och alltid tänka på förberedelserna.

Jag är riktigt nöjd med Rusa idag. Hon är helt slut i kroppen sen helgen och har inte vilat ordentligt sen dess (hon var ju med på jobbet, och där är hon galen som vanligt).. Nu blir det inga långa promenader på några dagar, men lite träning ska vi nog hinna med 😉 Men kommer ta det lugnt och vara uppmärksam på när hon är trött.. Det hoppas jag att jag får hjälp med, för ibland blir man lite uppe i sin grej och glömmer vara uppmärksam. Jag får tänka på att hon får ta det lugnt fysiskt några dagar innan tävling också, så hon är pigg i kroppen. Däremot känner jag att jag kan fortsätta med att träna innan tävling, för det verkar hon bara bli bättre av. Men som sagt, hon ska inte behöva vara sjukt trött i kroppen innan…

Ikväll ska vi till klubben med Jessica och lille Aleph. Ska träna skott och jag tänkte fokusera lite på att hjälpa dom, eftersom Rusa är lite trött. I morgon ser jag fram emot en tränings och lunch dejt med Julia..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s