Belöningstest

Standard

Sparka bollar

             + +

Rusas absoluta favoritbelöning är att sparka bollar. Det kan vara handbollar, fotbollar, tennisbollar.. Vilka bollar som helst. Denna belöning höjer hennes aktivitetsnivå väldigt mycket och passar att användas i aktiva moment. De kan också användas som fortsättning på tex en kastad boll.

Kasta bollar

           

Att kasta bollar är något Rusa verkligen gillar. Även detta höjer aktivitetsnivån och hon kan lätt hamna långt fram i fria följet till exempel. Däremot är det en enkel och bra belöning, för hon är duktig på att komma tillbaka med den, och uppskattar den väldigt mycket. En boll är dessutom lätt att ha i fickan och kan användas på olika sätt. Bra för fartiga moment.

Kasta frisbee

            

Rusa fick prova frisbee redan som liten tillsammans med Johan. Hon var jätteduktig redan från början och gillade verkligen att jaga efter och greppa frisbeen. Har man rätt typ av frisbee så kan man även använda den att kampa med. Hon kommer fort tillbaka med den och kan bli riktigt uppe i varv om man kastar flera gånger. Denna belöning gjorde att jag ökade farten i apporteringen till den dubbla på några träningar.

Skogspinnar

            

Ibland kan man glömma den enklaste av belöningar, speciellt på appellplan. Hon älskar verkligen att hoppa i vattnet efter pinnar, springa med pinnar, kampa med pinnar. Ju större dessto bättre. Jag använder ofta detta som belöning när jag är ute på promenad eller utflykt, men första gången jag använde den på plan var på Towas kurs. Pinnar kan lätt framkalla skall och är nog en av de belöningar som taggar upp Rusa mest.

Godisbelöning, kasta godis.

         

De som känner Rusa vet att hon är en insektssnappare. Hon älskar att snappa efter allt som flyger så tänderna klapprar. När vi provade olika sätt att ge godisen så var denna den mest populära. Kanske för att hon får snappa efter den som hon gör efter flygfän. Godisbelöning, trots att den är aktiv, ökar koncentrationen hos Rusa och är bra att använda vid mer moment som kräver mer precision. Denna belöning kan användas i kombination med andra belöningar för att höja eller sänka aktivitetsnivån. Detta är hennes favoritsätt att få godis på.

Godisbelöning, jaga godis.

  

Hos Kaj är det väldigt populärt att variera sättet man ger godis på. Rusa uppskattar inte lika många sätt att få godis på, och tycker snarare det verkar något jobbigt att jaga efter godis. Hon blir inte taggad eller koncentrerad, men det ses ändå som en belöning. Hon ratar det inte helt.

Godisbelöning, godis som hjälp eller passiv godisbelöning.

   

Det vanligaste sättet att ge godis är ju direkt ur fickan, från handen. Man kan ha godis i handen och hjälpa hunden till en viss position, eller ha belöningen i fickan och slinka till godisar lite här och där. Detta sätt sänker Rusas aktivitetsnivå, och ökar koncentrationen något. Däremot så blir det inte lika mycket värt som aktiv godisbelöning. Här är det viktigt att tänka på vilken belöning som ges. De mest populära är, kassler, ”Ziwipeak”, korv, skinka, chicken snack (soft), köttbullar… Det finns några godisar som är mycket värda, men inte lika mycket, tex: tubost, ”mini bones”, ”taste of the wild” (torrfoder), mm. Det finns många godisar som hon säkert skulle uppskatta mycket, men det blir inte alltid så att man orkar leta så mycket när man redan har hittat de som funkar så bra.

Extern belöning.

    &              

Externbelöning är komplext för Rusa. Kattmat i skål är extremt lockande. Redan från valp använde jag denna belöning för platsliggningen, och den har verkligen höjt värdet på detta moment otroligt mycket. Däremot så har det lett till endel problem som ”orolighet” för hon är för sugen på belöningen. Däremot så känner hon verkligen att hon förlorar något stort när hon inte får belöningen, så det mesta brukar gå att ordna. I rapporten så funkar externbelöning med kattmat också extremt bra, så även i spåret (då kallas det kanske inte exterbelöning, men det är i alla fall kattmat i skål). Däremot så funkar det otroligt dåligt att använda som belöning i momentprogrammet i lydnaden. Hon blir sjukt okoncentrerad, lyssnar inte och tappar all kontakt. Antagligen blir störningen för stor, men jag känner också att jag hellre vill att belöningen ska komma från mig när vi ska vara ett team ihop i vår egen bubbla. Externbelöning med kamp och sånt funkar inte bra alls, möjligtvis bollar. Denna belöning kombineras bra ihop med tex fotboll, speciellt i rapporten.

Pipis

         

Pipande bollar gillar rusa otroligt mycket. Hon gillar saker som piper, men inte lika mycket som bollar och godis till exempel. Det är en medium belöning som kan passa ibland, men speciellt då man kanske mest vill ha roligt och leka med Rusa. Hon vill gärna springa med pipisen själv, och det gör att man inte blir lika mycket ett team. Förr använde jag pipisar mycket mer, och tyckte hon uppskattade dem mer då, men nu har det blivit mindre. Det kan hända att detta ändras.

Kamp

     

Rusa gillar kamp, men hon är dålig kampare. När jag hälsade på henne vid 6 veckor kampade hon som en galning med mattan och allt. Hon gillade helst att ta grejer och skaka dem ordentligt. Det gör hon fortfarande, hon älskar att slå sig själv med snörbollar, men det funkar inte så bra när man vill leka tillsammans med henne, utan är mer något hon gör själv. Jag har försökt träna upp kampen, och vid vissa tillfällen funkar det riktigt bra, men andra så är hon knappt intresserad alls. Detta är något jag saknar hos Rusa, för jag känner att det hade varit mycket enklare att belöna med kamp än boll, och dessutom mindre skaderisk. Jag tror också man verkligen blir ett team med kampbelöning. Dock ska vi på ”bitkurs” i oktober, så efter det kanske vi lär oss att kampa bättre tillsammans…

Jaga efter föremål i snöre

         

Jag anser att Rusa gillar bättre att jaga grejer i snöre än kampa med grejen. Det är en grej som inte alltid funkar, men när hon är taggad och pepp så är det en bra belöning. Helst om man springer med henne och hon får jaga efter en. Det beror också ganska mycket på vad det är för leksak i snöret, den bästa var ett kaninskinn, men det gick sönder ganska snabbt. Den belöningen är jag inte säker på hur den påverkar aktivitetsnivån, men det funkar för koncentrationen.

Social belöning/Lek med kroppen

    

Rusa gillar att man uppskattar henne socialt, så hon viftar på svansen och hoppar runt lite. Men det är inte extremt populärt och funkar nog inte som enda belöning. Detta är dock något som jag nu jobbar på att höja, för att kunna använda under tävling. Vissa rörelser med kroppen, lek med händerna och klappar, utan att bli för extrem. Jag har tänkt höja denna belöning genom att alltid lägga den innan någon annan belöning, som hon uppskattar mer…

 

Att jobba med belöningar är nog något som man aldrig får sluta med. Jag tror faktiskt att oavsett hundens natur så kan man alltid få fram uppskattning av olika belöningar, i alla fall till mer eller mindre grad….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s