Kastrering.

Standard

Som jag har nämnt tidigare så har jag bestämt mig för att kastrera Rusa. Det är ju många fördelar och nackdelar att tänka på och jag har funderat länge och läst en hel del. Ikväll har jag dessutom satt mig in i lite studier kring kastrering, för det kan vara intressant. Det är verkligen mycket att tänka på. Många av nackdelarna som jag läst om verkar endast ske om tiken kastreras i tidig ålder (vilket verkar vara upp till 7 månaders ålder minst). De problemen är minskad muskelbildning, rubbad benväxt, korsbands ruptur och immunförsvarsproblem.

De risker som återstår är då:

Övervikt: Verkar bero på ökad aptit samt ändrad ämnesomsättning, och viktökningen verkar oftast ske snabbt efter operationen om den sker. Så det är viktigt att hålla koll på maten i början, och även motionen.

Urininkontinens: Verkar vara relativt vanligt (upp till ca 20%), men kan i olika grad vara ett problem. Det finns medicin som ska verka, men enligt studien funkar den bara på upp till 65% av fallen. Det fanns också en studie som visade på att vikten spelade roll när det gällde detta problem. Hundar som väger under 20 kg verkar få inkontinens i mindre frekvens, medan det verkar vanligare bland större hundar.

Pälsförändringar: Detta har jag inte hunnit hitta nån frekvens på, men det verkar vanligt. I en studie testade de 15 hundar, och då fick 3 pälsförändringar. Det som händer verkar vara att de får mer päls, mer underull och färgförändringar.

Beteenderubbningar: Det verkar enligt studier som att hundar som haft problem med aggression osv får större problem med detta efter kastrering, men att risken är minimal för att en hund som inte haft några problem får ökade problem efter kastreringen.

Problem med rester av livmodern/äggstockarna: Ibland så kan det lämnas kvar en liten del av äggstockarna eller livmodern (även om äggstocken tappas in i magen under operationen kan den tydligen fästa sig och fungera ”som vanligt”). Då kan de tydligen göra så att löpen fortsätter och då även den hormonella cykeln, eller så kan de få livmoderinflammation i just den lilla biten som är kvar. Så där måste man försäkra sig om att det görs ordentligt!

Avel: Man får ju fundera mycket på om man skulle vilja använda tiken i avel och vad den har för för och nackdelar och även hur dess släktingar är… Ja, hela avelsprocessen alltså…


Fördelar:

Livmoderinflammation: Studier visar att 25% av alla tikar får livmoderinflammation innan 10 års ålder. Behandling mot detta är antingen medicinering, med en stor risk för att livmoderinflammationen återkommer, eller kastrering. Kastrering vid denna tidpunkt innebär större risker för blödning och även för hormonrubbningar, vad jag förstått. Dessutom så kan livmodern spricka och förgifta tiken, vilket leder till döden. Så den risken försvinner ju…

Tävling: När hunden är kastrerad så kan man tävla året runt, och behöver inte ställa in tävlingar pga löp eller skendräktighet.

Aktivitet: Studier visar på att tikarna blir mer aktiva efter kastrationen och får ett jämnare temperament.

Skendräktighet: Hunden slipper må dåligt under skendräktigheten. Det som kan vara ett problem är ju bland annat depression, svullna och ömmande juver, matvägran och allmän seghet, bäddande för ”valpar”, försvar av ”valpar” och annat ”mammigt” beteende, för att nämna några. Denna fas försvinner ju helt.

Löp: Vissa hundar har problem med löpen, att de tex löper väldigt ofta, väldigt länge, har hormonrubbningar, blöder mycket, blir aggressiva mm.. Skönt att slippa det.

Juvertumörer: Risken för juvertumörer minskar (det är andra största orsaken till att man söker ersättning från försäkringen) , men tydligen blir det mindre risk ju tidigare man kastrerar. Vid 6 månaders ålder är risken minimal och ökar sedan mer och mer…

;

I Rusas fall har jag under många månader funderar över avelsfrågan. Hon är ju en superhund i mina ögon, MH är bra, röntgen lika så och jag hoppas kunna meritera henne bra. Dock har hennes syskon en del brister tex kvarstående rädslor. Det är ingenting som är så stort att man inte ska avla, men en faktor som visar på att man inte måste avla för rasens framtid… Som Julia säger så köpte jag Rusa som tävlingshund och inte som avelstik. Så efter mycket funderande hit och dit, där jag försökt ställa mig så neutral som möjligt och ingått i båda ”sidorna” så kom jag fram till att jag inte behöver avla på Rusa, och då är fördelarna nog starka för att jag ska bestämma mig för att göra det. Speciellt eftersom hon haft problem med löpet denna gång. Hormonerna verkar inte ha kommit igång ordenligt vilket ledde till ett slags delat löp, men också med onormal svullnad och blodmängd. Hon var helt sönderslickad efteråt så jag fick sätta på krage i flera dar för att hon skulle sluta ha ont… Veterinären sa att risken för livmoderinflammation ökar när de har haft problem med löpen och hormonerna. Måste jag välja blir det hellre inkontinens än livmoderinflammation….
Dessutom blev hon ju deprimerad från dag 1 efter löpet. Juvren svällde direkt och växer för varje dag. Hon lunkar fram på promenaderna, vill inte äta, stirrar på mig med stora ögon och vill knappt ens leka med Aleph! På jobbet sover hon massa, trots att jag bara hunnit rasta henne snabbt, och hon sov till och med fast det fanns ett märgben i rummet! Träningen påverkas såklart negativt.. Under löpet gick det helt ok att träna, men då var hon ju ändå påverkad av allt blod och irritationen… Sen så har vi 2 månader av ”fejk dräktighet” och sedan ska hon väl börja ta hand om sina valpar. Undrar hur länge det pågår? Läste i bloggen att hon var seg även förra löpet, men det verkar vara värre denna gång… Så tråkigt att se henne så här! Allt hon gör när vi går ut är äter gräs eller går brevid eller bakom mig.. När vi var ute och cyklade nu så sprang hon ca 3-10 meter bakom hela vägen, medan hon annars brukar ligga minst 10 meter före… Hon bara travade på, när hon egentligen helst gallopperar…… Ja, så här kan vi inte ha det helt enkelt. Jag får ställa in tävling efter tävling, och det känns såå trist! Nästa tävling kommer jag delta i, men är hon så här så kommer jag bara göra en ingång på plan och sedan belöna!

Men nu är det bestämt, och tid bokad till 5:e november. Så tyvärr missar vi en till rapporttävling, men det kan det vara värt, för sen kan vi tävla året runt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s