Woo!

Standard

20120925-195301.jpg

Lediga dagar är träningsdagar. Det är härligt att kunna spendera en hel dag på klubben. Idag hann vi också med ett spår, och det gick enligt planen. Är så kul att det går framåt hela tiden nu, och jag tror att det kommer bli skitbra det här. Måste bara jobba vidare som jag tänkt..

Tränade med Ewa och Julia idag. Är bra att få lite andra infallsvinklar ibland, och jag börjar lära mig att ta order, men har svårt att tänka när jag lyssnar på andra. Så det är lätt att jag glömmer olika delar… Ungefär som när jag är på kurs, och då brukar jag få skäll.. haha.. Nu måste jag bara lära mig att både ta order och komma ihåg dom! hahahah…

När det gäller lydnaden så hade vi jätteroligt. Rusa har verkligen fått tillbaka pepp och vill kampa, springa av sig själv och leka. Det är ju min attityd som är bättre, men också hennes attityd i vardagen. Igår kväll så lekte hon till och med för sig själv inne, det var väldigt länge sen! Gillar att hon kommer och vill leka när man ligger på soffan, och inte bara är en soffpotatis som man själv är.. Men känns som vi är på väg in i en god cirkel igen. Härligt!

Vad tränade vi på då?

Hopp-apport: Att hoppa och apportera är inte problemet här, utan att hon inte hoppar tillbaka. Hon är inte så van att hoppa utan kommando i ett moment så här, så där får vi jobba vidare lite. Men hon gillar ju att hoppa, så jag tror inte det blir nåt problem 🙂

Inkallning med ställande: Började med några ställanden, och de ser jättefina ut som vanligt. Sen gjorde jag nån inkallning, och provade sen bara ställa henne, men det gick inge vidare utan hon gick massa steg innan hon stannade. Gjorde en kortare inkallning och när hon inte hade så hög fart så stannade hon bättre. Vi körde även ett till pass just innan vi åkte hem och jobbade då med förväntan på belöning när som helst. Julia hade bollkastaren så jag kunde fokusera på att vara i tävlingsposition och när hon skulle belönas. Fick säga varsågod vid olika tillfällen, allt från innan starten, till när hon nästan var framme. Tyckte hennes fart var bättre än vanligt. Sedan helt plötsligt så vände vi på belöningen så den kom mot henne istället för från henne och då hade hon bra fart redan. Så det kommer nog funka bra! Tror nyckeln är både överraskning och att någon annan tar hand om belöningen.. För det tar sån tid att ta fram belöningen ur fickan, och man vill ju inte heller ha världens minsta grej.

Kryp: Tränar position i krypet, ungefär på samma sätt som fotarbetet. Hon ska följa med bakdelskontroll när jag tar små steg. Idag satsade jag på vänster. Hon gjorde många bra förflyttningar, men ibland var hon förvirrad med det här att hon ska ligga stilla när jag säger ”kryp” för att sen följa när jag går. Hon måste bara förstå att även mina små steg betyder att hon ska röra på sig, men tror hon kommer förstå det fort.

Metallapportering: Oj oj! haha, Rusa var inte lätt att få att springa med metallen! Hon travar på hur mycket man än hejar på henne. Men vi fick några galoppsteg i alla fall, trots att de inte var särskilt snabba 😉 Gripandena hade i alla fall blivit jättemycket bättre! Det gör också att hon håller fast bättre. Men hon tyckte det var lite jobbigt att springa med den, så efter några gånger så var hon inte så villig att ta den igen, så då återgick jag en stund till att belöna gripandena. Det här blir nog inte lätt, men det ska vi nog fixa….

Fjärrdirigering: Här måste jag komma vidare lite. Jag har bestämt att kriterierna är att hon ska ha en tass fast hela tiden, men att hon inte får vrida på sig allt för mycket så hon hamnar snett. Det har gjort att det har lossnat lite mer, men däremot har jag lite svårt vid belöningarna, det blir lätt att jag böjer mig ner för att belöna, och då även när jag gör gesterna som jag tänkt använda. Det måste jag komma bort från så snart som möjligt. Kanske jag ska kasta belöningen istället? Om jag gör som jag gör nu så blir det också att hon lätt strävar mot mig… Gjorde också en del stå-sitt, och det var också ok för det mesta. Där känner jag att jag nog får ha kvar hjälpen ett tag till, tills hon har vant kroppen hur hon ska göra skiftet. Men ska försöka minska hjälpen varje pass (hjälpen är att jag sätter fram ett ben mot henne, samt gör en gest med ena armen). Om jag bara kommer på ett sätt att belöna på så tror jag att vi kan komma framåt ganska snabbt.

Skall: Jag kan få henne att skälla upp till 4 skall. Däremot vill hon gärna ligga när hon skäller av nån anledning, så där försökte jag gå emot henne när hon låg så hon skulle sätta sig. Det gjorde hon nån gång, men sen började hon backa och sen ligga istället…. i början belönade jag med godis, men så påpekade Julia att det ju är lugnande, och det stämmer ju. Så jag tog fram frisbeen istället och då blev det lite mer fart i skallet… Får dock jobba vidare med positionen och att få till fler skall på rad…

Vittring: Vi gjorde likadant som sist, med godis och inte ha pinnen så mycket i godiset innan vi la ut den. Att slå på nosen är inga problem, men hon kunde prova att plocka upp lite olika pinnar. Så efter att ha belönat några nosningar på rätt pinne så fick vi bryta för det blev bara fel. Tog tag i det lite senare och då gick det bättre.  Jag hade haft pinnen i godisfickan en bra stund, så den lär ha stunkit korv! Hon klarade det iallafall bra då! Hon fick med sig rätt pinne… Här vill jag dock inte fortsätta med godis allt för länge, för jag vill inte att hon ska lära sig att bara lukta efter korvlukt, utan nu ska minskas så mycket som möjligt varje gång så att jag snabbt kan sluta med godisarna…

Är i alla fall supernöjd med Rusas attityd idag. Riktigt roligt att träna när hon är så pepp och vi får en bra känsla tillsammans. Behöver inte alls tvinga mig att vara glad, utan det är jag ”på riktigt” oavsett om hon gör rätt eller inte. Allting hänger på känsla och motivation…. Men det är som Nina säger, att det är inte hunden som ska bestämma känslan, utan det är jag. Jag får inte bli passiv och besviken och belöna dåligt, bara för att Rusa har dålig attityd från början. Utan då ska jag snarare belöna mer och vara ÄNNU gladare än annars för att kunna ändra hennes känsla….

Avslutade med promenad i sandtaget och lite fysträning. Rusa och Kaj fick springa upp och ner i en sandbacke. Sen blev det nedvarvning. Har börjat ha täcke på mellan träningspassen för att hålla musklerna varma nu när det är kallt. Onödigt att de skadar sig….

Imorgon ska jag försöka cykla lite innan jobbet, men vi får se om jag orkar….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s