Spår 41.

Standard

Plats: Vidja

Underlag: Skog, gräs, trä, gräs, skog, gräs.

Längd: 470 m.

Liggtid: 30 min.

Vinklar: 2 lättare, 4 svårare.

Föremål: 4 spårpinnar + slutpinne.

Övrigt: Utvärdering av var vi är just nu. Använde spårlina. De sprängde i närheten som lät som skott, hon tittade upp ditåt men brydde sig inte.

Utvärdering: Planen var att utvärdera var vi är när det gäller spårningen i allmänhet. Jag bestämde mig för att använda lina och låta Rusa jobba fritt, men att jag höll stor koll på hur hon gick och stannar när jag ser att hon inte har spåret, och om det verkar helt lost så skulle jag gå tillbaka till där jag såg att hon hade spåret sist. Liggtiden var lite kort för jag skulle hinna till veterinären sen. Påsläppet var bra och hon vindade in spåret direkt. Första sträckan tog hon jättebra, men man märker att noggrannheten inte är densamma i skogen som på fält och hårdare underlag. Detta gör att hon lättare tappar spåret, blir mer osäker, går inte lika fort och målinriktat. Jag var dessutom sämre på att läsa henne i början, så där blev hon rätt frustrerad och gnällde lite. Däremot hittade hon tillbaka till spåret och gick exakt rakt på pinne nr 1 och markerade den.. När vi kom ner till underlagsbytet så går en lös hund och 2 pers med 3 kopplade hundar över spåret precis då. Rusa stannar till, kollar upp hundarna, väntar tills de passerat och spårar vidare, hon kollar inte ens av deras spår utan går skitbra! På ängen ser man stor skillnad i hur hon håller spåret i nosen hela tiden, farten är högre och hon är mindre frustrerad. Första vinkeln kollade hon av ca 1 meter till höger och rakt fram innan hon tog vinkeln till vänster. Hon gick exakt rakt över pinne nr två och markerade den. vinkeln över bron var perfekt och hon behövde inte ens kolla av. Hon gick bra över fältet även om hon ibland kollade av lite åt sidorna. Där var jag bra på att läsa henne och stannade i spåret. Hon hittade enda ziwipeaken som var i hela spåret (gick exakt i spåret då) och nästa pinne var rätt nära den förra och den gick hon även rakt på.  Övergången till skog var inga problem, jag litade på henne och hon gick exakt rätt. Exakt rakt på pinne nr 4. Sedan fick hon lite problem när hon skulle vidare, men jag såg att hon var osäker så jag gick tillbaka där hon hade spåret sist. Hon tog upp det och tappade det igen vid övergången, samma där, jag såg det och gick tillbaka efter att ha låtit henne gå en bit för att se om hon skulle vända, så hon hann aldrig bli frustrerad. Sista vinkeln kollade hon av lite grann men tog den fint och gick exakt rakt på slutpinnen.

Jag är jättenöjd med Rusa och ganska nöjd med mig själv och hur jag lyckades läsa henne även där jag inte kom ihåg var spåret gick (typ överallt i skogen, haha). Det märks att vår träning har gett resultat! Jag tror på att jobba vidare på samma sätt även i fortsättningen. Så härligt att kunna se framstegen så tydligt… När det gäller vinklarna så har hon utvecklats massor.

Däremot har vi några saker att träna på:

1. Träna på noggrannhet och säkerhet när det gäller spår i skogen. Hon måste bli noggrannare så hon inte tappar spåret och därmed inte blir frustrerad. Detta kommer också leda till hastighetsökning (samt att man slipper hamna fel och det tar tid).

2. Börja leka med vid varje pinne, kampen med slutpinne gör henne sjukt nöjd och stolt, så det vill jag föra över till alla pinnar.. Men det måste vänta tills hon blir helt friskförklarad igen så jag kan kasta och sparka pinnarna, samt kasta lite boll om det behövs. Hon ska självklart få kattmat först så hon inte blir besviken.

3. Vinklar i skog måste jobbas med, samt vinklar över lag.

4. Vi måste träna på längre liggtid (fram för allt olika liggtid) och olika spårläggare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s