Sammanfattning av 2012.

Standard

Detta året har varit väldigt svårt på många plan, rent personligt. Men alla år har sina bra och dåliga stunder. Mycket har hänt och inte mycket har gått som jag tänkt. Jag och Rusa har samma problem som vi hade i början av året och trots att vi har tränat mycket så har tiden bara försvunnit mellan fingrarna och jag har oroat mig för både Rusa och mig själv…

Planen var:

2012:

Realistiskt mål: Uppflyttad till högre rapport.

Trygghetsmål 1: Godkänd i lägre rapport.

Trygghetsmål 2: Uppflyttad till lägre rapport.

Delmål/Träningsmål 1: Lyckas träna in olika förberedande signaler inför de olika momenten.

Delmål/Träningsmål 2: Träna så att Rusa klarar att arbeta med skott både i passivitet och aktivitet.

Delmål/Träningsmål 3: Få till en bättre koncentration och fokus under programmet och speciellt under fria följet.

Delmål/Träningsmål 4: Träna så att Rusa klarar en sträcka på 1200 m (x 2) + 500 m Frispår till hösten.

Delmål/Träningsmål 5: Träna så att Rusa klarar ett uppletande på minst 3 föremål.

För de andra grenarna har jag bestämt att inte sätta upp några höga mål eftersom jag bestämt mig att satsa på Rapporten i år. Jag tänker ta upp de andra grenarna nästa år i stället. Men eftersom Rusa nästan redan har bra grunder i de flesta moment till Lydnadsklass 2, så tror jag att vi kan klara ett uppflytt till Lydnadsklass 3 under året (förstapris lydnadsklass 2).

Har inte uppnått ett enda av målen jag hade för året.

Januari: Rusa friröntgade sina höfter och armbågar. Jag satsade mycket på lydnaden och brukslydnaden. Rapporten tränades flitigt och Carro var min mottagare. Planen var att starta appellen under våren. Rusa löpte och hade problem med fokus i allmänhet. Inom mig var det en berg och dalbana och jag var inte i närheten av återhämtad efter kraschen i slutet av 2011. Jag tränade en del med Linda och Julia.

Februari: Så här såg det ut i början på februari.

Vi fortsatte att satsa på en appellstart och tränade på alla de momenten i lydnaden. Var ute med Carro ganska mycket och tränade rapport. Det var kul men jag var fortfarande riktigt riktigt trött samtidigt som jag hade problem med sömnen. Började med att ha träning på onsdagar och anmälde till en rapport tävling i april. Jag gick en privatlektion för Anne Dahlin där vi pratade om hur man ska fela hunden, att man inte ska ge hunden så många chanser. Oftast så väljer man att göra om och göra om fast man felar, istället så borde man ge något annat kommando emellan. Jobbade med farten till apporten och in. Det var precis samma problem som jag har nu, fast vi har kommit en bit på väg i alla fall.

Jag gick på föreläsning med Per Jensen och diskuterade lite med Johan från Fria Hundar. Det var intressant. Jag var fortsatt sjukskriven och försökte återhämta mig från tröttheten. Hamnade på akuten en sväng, men kom hem hel. Jessica hade hand om Zelda så vi umgicks och gick på promenader. Sökte jobb på CRT zoo. Tränade bakdelskontroll med Rusa och att hon skulle kunna stå stilla i rak position. Det var årsdagen för Vazys död, och det var lite tungt.. Anmälde till en lydnadstävling i april.

Mars: Vi gick på en mysig äventyrspromenad med Yxlö tillsammans med min syster.

20120304-192240.jpg

Sen åkte vi en sväng till Sundsvall och gick på isarna där. Jag promenerade mycket med olika personer. Jag hade nu två daghundar, Wolley och Dobbie. Jag tränade kedjor inför tävlingen och skrev flera ”att tänka på listor”. Jessica hade hand om Rusa en del och jag och Julia åkte till Enköping och träffade Sofie med sina Aussies.

Jag skrev ”Tänkte lite på hur jag brukar göra när jag kedjar moment och insåg att jag nästan alltid bara kör igång med att kedja utan nån vidare förberedelse. Jag brukar bara leka lite först…”.. Inte har jag blivit bättre på det! Gör fortfarande exakt samma sak. Var med Carro och tittade på valpar hos Ewa. Där var Aleph som sen skulle flytta hem till Jessica. Höll en valpkurs på klubben. Rusa blev skendräktig och mådde inte alls bra. Jag började jobba på CRT, vilket var kul med också jobbigt med min trötthet och allt nytt. Lyckades komma en bra bit på väg med att springa med apporten men fick istället problem med ingångarna. Träningarna med Linda och Julia fortsatte. Rusa började skott träna efter vinteruppehåll.

April: Alla lediga dagar verkade gå åt hundträning eller långa promenader. Det gick mindre bra och bättre på rapport träningarna. Satsade mycket på att träna kedjor och glömma detaljer inför tävlingarna. Jag började cykla med rusa och Mathieu var ute och cyklade när jag jobbade på helgerna. Jag bestämde mig för att skippa appelltävlingen då vi inte hunnit träna framföringar, vilket gjorde att de blev för snabbt introducerade och Rusa började vända på sträckan. Jag hade olika mottagare vid de flesta träningar vilket gjorde att det blev ännu svårare för Rusa. Jag verkar ha varit sjuk flera gånger under månaden. Tänkte om lite kring rapporten och började grunda från början med framföringar som fokus.

Maj: Jag och Julia började bli ett riktigt bra träningsteam och det kändes som våra träningspass verkligen var givande. Idén om att börja träna mer spår föddes. Jag och Mathieu tog cykelturer och Jessica hämtade hem Aleph. Jazza fick livmodersinflammation och blev kastrerad. Fortfarande var jag riktigt trött och mina känslor blandade. Jag och Rusa tävlade lkl 1 och vann med 180 p. Hade sen tidigare bestämt mig att flytta upp till tvåan direkt. Jag planerade årets privatlektioner och kurser. Anmälde till lydnadsklass 2, men var inte lika förberedd som inför ettan. Jag och Mathieu gick på en vandring på sörmlandsleden. Jag tränade en del med Ewa och hennes hundar. Började träningen av metallen.

Var på privatlektion med Anne Dahlin och vi pratade om fokus, höger om marsch och halt, rutan… Jag och Julia tränade spår (rusa) och rapport (kaj) och hade lite grillning på olika klubbar i samband med våra träningar.

Juni: Började ett misslyckad komplicerat fjärrdirigeringsprojekt. Var fortfarande trött och hade ofta dåligt samvete för att jag inte orkade gå så mycket promenader med Rusa som jag skulle velat. Rusa och Aleph blev bästa vänner på riktigt. Jag verkade mest träna på grundinlärning inför lkl 2 starten, ingen bra början. Jag spårade rätt ofta. Team Bus startades och Julia och Kaj tog förstapris i eliten. Rusas första tävling i lydnadsklass 2 var ofokuserad och något seg. Jag var ganska besviken (fy mig!) för känslan inte fanns där. Jag och Jessica tränade en hel del med Aleph och Rusa. Aleph var galen och väldigt verbal. Jessica var lugn och tålmodig. Vi firade midsommar på landet bland vänner!

20120625-080407.jpg

Jag var jätteorolig för Rusa som inte verkade må bra.

Juli: Startade mitt spårprojekt inspirerad av ”Spårhunden och lukterna”. Spåret blev ännu roligare med en genomarbetad plan där man lätt kunde mäta framstegen. Alla spår numrerades och lades i en egen kategori. Jag hade problem med Rusas uppmärksamhet och vi hamnade i en ond cirkel då det inte kändes lika roligt att träna. Försökte hitta lösningar på detta problem som egentligen gjorde Rusa ganska osäker. Badade och promenerade och spårade ca 2 gånger i veckan.

20120722-233641.jpg

Hade en släktträff med några El Merino’s hundar med ägare. Rusa började löpa, slutade och började igen. Jag var orolig. Rusa spenderade sina dagar hos Jessica och Aleph när jag var på jobbet. Vi tränade lite rapport igen, och Rusa tyckte det var jätteroligt. Mathieu åkte till Frankrike och jag spenderade all min lediga tid med att träna hund. Jag och Mathieu gjorde en liten Weekend Semester på landet, vandrade lite och bodde på vandrarhem.

20120716-203427.jpg

Jag och Julia gjorde en plan och filmade hur momenten såg ut då. Tränade mer rapport med Julia och anmälde till en tävling i november. Träningarna gick bra och vi hade en bra plan. Hade bestämt att jag skulle starta appellen i rapport för att sedan fortsätta med spåret. Rusa sov mycket och verkade riktigt deppig.

Augusti: Vi fortsatte att träna spår flera gånger i veckan. Jag var med Rusa till veterinären och hon verkade ok men löpet var konstigt. Hon var i allmänhet deppig och seg. Jag gick kurs för Towa Lindh som pinsamt nog började med tårar. Rusa var inte sig själv och jag påverkade henne negativt och vi var verkligen i en ond cirkel. Jag gjorde ett belöningstest för att se vad Rusa gillar mest som belöning. Där filmade vi och jag gjorde en skala på reaktionerna. Detta skulle vara intressant att kolla idag, för jag känner att hon tex. har blivit mer intresserad av att kampa sen det testet gjordes. Kaj och Rusa anmäldes till varsin tävling och Team Bus var pepp. Rusa ville knappt ens leka med Aleph. Jessica började också på CRT. Rusa fyllde två år. Började träna skall och hängde en hel del med Jessica och Aleph. Var trött och blev beroende av energidrycker. Hoppades jag skulle orka upp och träna och promenera innan jobbet, men lyckades aldrig.

20120929-185432.jpg

September: Rusa var fortsatt deppad och svårt att få fart i på träningarna. Jag var deppad och ja, vi tappade nog lusten för träningen båda två. Jag var ute och cyklade en hel del i mörkret och var ute på svamp plockning med Mathieu bland annat. Bestämde mig efter tvivel att ställa upp på tävlingen och blev besviken för att hon inte alls orkade sig igenom programmet. Genomgående kommentar i protokollet var ”tempobrist”. Hennes moment är verkligen fina, men vi hade problem med attityden. Jag bestämde mig, efter att ha pratat med veterinären, att jag skulle kastrera Rusa. Datum sattes i november då hon skulle vara hormonellt i balans mellan löpen. Jag försökte vända den onda cirkeln och ha roligt med Rusa i kedjor och på träningen i allmänhet. Fick höra hårda sanningar av Nina Svargtberg och började gråta igen. Tönt jag är! Insåg att jag är det stora problemet med min och Rusas problem, eftersom Rusa får bestämma hur vi mår. Istället för att jag bestämmer att vi ska ha kul och peppar Rusa till det.. Rusa ville kampa på slutet av dagen och jag vart glad! Var på en massa mysiga höstpromenader. Jag höll kortkurs i fritt följ på klubben och det var jätteroligt. Jag och Julia fortsatte träningar med Team Bus då vi träffades, planerade och åt lunch och tränade nån timma, ungefär som vi gjorde hela sommaren. Mysigt.

Oktober: Rusa gömde sig i buskar och var lite konstig. Hon reagerade med att markera på ena benet, så jag vilade henne i en vecka, sen verkade hon bättre så jag släppte henne men då blev det värre igen och efter veterinärbesök fick hon koppelvila i 2 veckor till. Vi åkte med Stina till Strömsholm. Jag genomförde en tävling där jag bröt den efter två moment, bara för att överraska Rusa och inte fortsätta ha den dåliga känsla vi haft ditintills. Jag och Rusa försökte satsa på att bara göra roliga grejer, och så träffade vi Linda med Alva och Ina igen. Det var roligt efter vi inte sett dem på länge. Vi åkte till strömsholm för Stinas operation och hade lite äventyr i skogen samtidigt.

Julia tog fina bilder som vanligt. Rusas tass blev bra och Rusa blev bara piggare och piggare.

November: Rusa opererades och hade ont i några dagar. Hon fick gå korta koppelpromenader i tre veckor och där var nästan hela den månaden försvunnen.

20121105-154151.jpg

Efter vilan var Rusa jättepigg och glad. Lekte massor med Aleph och vi både tränade och gick längre promenader. Julia var i oslo så jag och Jessica tränade mest. Jag och familjen indergand åkte till strömsholm och västerås. Rusa och kaj fick varsin fyskoll hos stefan på redog. Vi fick bra besked om att båda hundar är i fin form!
Vi satsade på att starta lkl 2 igen den 26:e december (idag). Jag tränade massa kedjor och kände mig verkligen redo för att starta. Rusa kändes glad och pepp och de saker som inte suttit på senaste tävlingarna verkade funka nu. Jag hittade ett sätt att få kontakt med henne mellan momenten och såg fram emot tävlingen. Dock så blev det ingen tävling. Jag mådde jättedåligt igår och kunde inte ta mig upp. Har nog inte mått så dåligt på hela året. Sen blev det snöoväder och eftersom jag tränat på oplogad plan och det gick så dåligt så bestämde jag mig för att ställa in. Vill kunna vara där både mentalt och fysiskt för Rusa när vi tävlar nästa gång. Nu är året snart slut och ingenting blev som jag planerat. Vi satsar på 2013 istället och försöker glömma besvikelsen över att 2012 inte blev som jag hoppats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s