Något uppgiven.

Standard

Jag berättade att jag skulle komma tillbaka till bloggen efter tävlingen, för jag förberedde mig att bli mer mentalt stabil inför tävlingen. Det var något som jag lyckades med, men däremot gick allt annat åt helvete.

Jag har tränat mycket på att vara ett stöd för Rusa. Hon ska inte vara den som sätter stämningen, utan det ska vara jag. Jag har kedjat mycket och alla senaste träningar så har hon gjort allt hon skulle oavsett hur ofokuserad, trött eller pigg hon har varit. Jag kände mig väl förberedd för tävlingen, jag kände att jag kunde släppa de besvikelser jag haft på tidigare tävlingar och bara fokusera på min egen känsla och vara tillsammans med Rusa. Men måste säga att det inte fungerade. Vid de två senaste tävlingarna har jag varit så besviken efteråt, jag har inte kunnat hålla ihop mig själv för att jag känt press och stress i tävlingssituationer. Men nu har jag faktiskt tränat på det här. Jag lyckades tänka bort all press, jag menar, det är ju inte världens största grej egentligen. Trots det var jag ovanligt nervös inför tävlingen, eftersom det regnade, snöade och var rätt lerigt. Som tur var så hade de tävlingen på en grusplan, så leran var inte alls farlig. Det skulle dock visa sig att det inte var detta som skulle va problemet, utan att hon totalt sket i att vi skulle va tillsammans på plan. Hon var mer intresserad av exakt allt annat.. Jag höll fokuset uppe, positiva tankar. Var glad mellan momenten och belönade massor efteråt. Den här tävlingen skulle inte sätta några spår av besvikelse i Rusa oavsett hur det gick. Jag är nöjd med hur jag lyckades hålla mig så positiv. Jag kollade inte på en enda poäng och försökte verkligen vara ett Team….

Men resultatet blev katastrof. Jag har aldrig fått så dåliga poäng på en tävling, och egentligen hade det nog varit bäst att åka hem utan protokollet, för när de kom så kunde jag inte hålla mig. Blev så ledsen och besviken. Jag menar, jag har spenderat så många månader på att försöka hitta en lösning på det här. Jag vet att Rusa har problem med störningar av alla slag och att hon gärna är i sin egen värld på plan. Men jag har verkligen lagt ner så mycket tid och energi och tankar på att fixa det här… Så kommer man på tävlingen, det som skulle döma hur min träning gått, och det går sämre än nånsin. Det känns så tungt. Som det är nu så har jag inte lust att tävla mer. Kanske Rusa inte är en tävlingshund…

Men eftersom jag har den bästa hejarklacken och träningsgruppen som peppar mig och ger mig stöd, så har jag ändå bestämt mig att försöka få hjälp med detta utifrån. Så efter detta får vi se hur det går. Rusa är ju världens bästa hund, och så underbar att ha att göra med i vardagen, och egentligen även på träning. Hon är sjukt lättlärd och väldigt teknisk. Men jag kommer bara inte åt den där glöden där hon faktiskt vill och anstränger sig för att få till det. Där hon skiter i lukter på marken, eller saker vid planen… Jag får så sjukt ofta göra DK på tävling och i tävlingssituation, för hon är borta nånstans i sin egen värld, och första kommandot verkar vara som ett ”snap out of it”, men hon hör inte vad jag sa, bara om jag säger det igen så gör hon det bra.

Vi filmade och jag lägger upp den för min egen utvärderings skull. Om jag nånsin kommer framåt med det här, så behöver jag något att jämföra med på vägen, så att jag faktiskt känner att det är på rätt väg. Poängen är ingen idé att skriva ner, fick typ 89 p med fyra nollor…. Hur går det ens??? Rusa som är så duktig………..

Det värsta är att det betyder så mycket för mig, det här med träning och tävling. Det är ju en passion liksom… Det är jobbigt när man inte kommer nånstans…

8 reaktioner på ”Något uppgiven.

 1. Så klart ni ska tävla igen. Jag förstår helt din känsla, man är nära att ge upp. Jag tycker det är jättebra att ni får hjälp utifrån så du kan försöka nyckeln till hur du kan få Rusa att tända till på tävlingar.

 2. jennymorales

  Heja Åsah! Jag vet precis hur det känns när man som ekipage inte håller ihop! Tell me about it. Jag har en hel del upplägg som har hjälpt mig och jag tror det handlar mycket om att dom dels SKA lyda och att man jobbar mycket med övningar som är ren överträning som gör att dom aldrig vet vad som ska komma. Din utmaning är att komma igenom hennes näsa. Ring om du vill bolla!! Mycket såg jättefint ut så deppa lite men samla ihop dig snarast igen. På´t bara! KRAM

  • Ja, det är klart…. Men har försökt säga till förut, då tappar hon typ allt istället… Men gjorde det kanske på fel sätt… Ses nån dag?

 3. jennymorales

  Absolut. Jag menar att man måste vara konsekvent. Inte hård och arg.
  Ska kolla upp hur veckan ser ut, hur ser din ut?

 4. Var inte så hård mot dig/er! Det är ju jätte mycket som ser jätte bra ut!

  Rusa kanske behöver tid på sig att bli lydnadsmogen? Fokus blir 6 i år och nu först tycker jag att han börjar hålla ihop… Har ju inte sett er träna men utifrån filmen sett så skulle jag börja med nolltolerans av nosandet på plan… Men gud vad jag känner igen mig i hur Fokus varit… 😦 Jobbigt men med tiden ich med träning blir det bättre, promise!!!

  • jag hoppas det.. just nu känns det hopplöst och jag blir så ledsen… jag ska börja ha nolltolerans, får helt enkelt skita i om hon inte tycker det är roligt….

   • Nolltolerans men på ett positivt sätt! Testa i början när hon nosar, säg åt henne direkt att det inte är okey, ta henne i halsbandet och lägg henne i bilen en stund så hon får kika på när du har kul med en annan hund. Det gjorde min hund taggad att skärpa till sig. Sen när han nosade allt mer sällan så la jag in mer krav och började han nosa så sa jag till honom och slutade han direkt så fick han beröm (inget godis/leksak! Bara röst). Nu nosar han ibland men vi tränar så sällan lydnad eftersom jag tycker det är så trist. Så jag har inte lika höga krav längre 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s