Fokusträning, lektion med Anne Dahlin

Standard

Idag har jag varit ledig. Sjukt skönt att få sova hur mycket man vill, känns som jag behövde det!

Hade i alla fall bokat in en privatlektion med Anne Dahlin till mig och Jessica. Julia var med som coach i sann Team-Bus anda.

Vi berättade lite om hundarna, Aleph och Rusa är ju släkt och Anne känner till andra syskon, så där känns det kändes bra. Aleph och Rusa är ju dock rätt olika, och såklart på olika nivåer, men man kan ändå se en hel del gemensamma drag. Fokuset är ju en av dom, så det var egentligen vad vi jobbade mest med. Aleph och Jessica fick visa lite var de är och fick lite tips om hur de kan fortsätta jobba. Aleph är rolig att titta på, han är speciell! Men tror med arbete att han kan komma långt. Men det gäller att jobba för det!

Rusa fick bara jobba med fokus. Vi berättade lite vad vi gjort, och det var tur att Julia var med för mitt minne är allt annat än bra! Borde kanske läsa tillbaka i bloggen lite för att se vad man gjort egentligen.

Anne hade två tips som hon trodde kunde funka på Rusa, och båda handlade om att Rusa inte fick vara med när hon inte var fokuserad. Ena var att man bara skulle hålla ut henne i kopplet och ignorera henne, med det kändes lite konstigt och passade inte riktigt oss. Istället så jobbar vi med att lägga henne ner när hon tappar fokus. Det handlar mycket om på vilket sätt man gör det också, man ska vara lite tråkig och även när hon får vara med igen så ska man inte vara den som lockar henne heller, utan vara lugn och bara sätta upp henne och fortsätta. Det är också viktigt att se hur hon ser ut innan man släpper upp henne, hon ska sluta med allt annat hon håller på med och bara verka uttråkad. Vi provade några gånger och det kändes bra, bara svårt att se när hon tappar fokus.

Jag försökte tänka tillbaka på hur jag jobbat med att lägga henne förut i träningen och kom på att jag nog mest bara lagt henne när hon var helt ofokuserad och gjorde annat, medan jag nu lägger henne så fort hon tappar fokus alls. Jag tror det kan vara stor skillnad, för det blir ju inte särskilt konsekvent som jag gjorde förut.

Jag ska dessutom ha en rutin innan vi börjar varje gång, och det är att göra omvänt lockande i fotposition innan vi startar, som en signal för att vi börjar träna och nu måste man koncentrera sig. Tror det kan va bra för mig också, att få en början på varje pass på det sättet, så jag också kan skärpa mig. Jag lyckades såklart glömma det flera gånger, men med Julia och Jessica med på träningarna så hoppas jag att jag ska komma ihåg.

Det är viktigt att jag är konsekvent med detta nu i minst 3 månader, för att se om vi får något resultat. Jag måste därför bestämma exakt vad jag ska släppa igenom och hela tiden träna med de andra så att de kan hjälpa mig.

Sen hoppas jag på att kunna lägga på mer och mer störningar, och jag blev väldigt pepp på detta efter att ha kollat på lite filmer från hundsporten ”mondioring”, där man aldrig vet vad som kommer hända.

Emelie Merenius gav också lite tips som jag tänkte använda:

Skickade videon när jag och Rusa tränar störning på jobbet, och då skrev hon:

”På den här videon ser det ju bra ut. Det enda är väl att störningen blir väldigt konstant. Eftersom hon verkar ha mest svårt i början av nya störningar hade jag försökt ändra störningen så mycket som möjligt. I mitten av pass 2 hade jag t ex lagt ett ben på golvet eller bytt till en annan gång med andra prylar. Kanske lagt en leksak någonstans osv. Dvs hela tiden se till att ändra på något så att miljön ändras.”

”..En övning vi kör är att man har hunden i fotposition. En person rör sig. Om hunden tittar bort stannar personen direkt. När hunden åter tittar på föraren rör sig personen igen, håller hunden då kvar fokuset belönar man. Successivt utökar man svårigheten.”

Så nu har jag brutit ihop, och får bygga upp oss igen. Är pepp på vad vi kan hitta på för störningar till Rusa, och det är vad jag kommer satsa denna sommar på. Kanske vi tävlar lite, men då får det bli utan krav. Det får bli lite bruks istället för lydnad i alla fall fram till hösten…. Det blir spännande att se om vi kan lyckas med detta…

 

En reaktion på ”Fokusträning, lektion med Anne Dahlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s