Australian Shepherd.

Standard

DSC_6300

Igår satt jag och läste Aussietidningen och jag insåg hur mycket jag tycker om rasen jag har i mitt hem. Jag har träffat ganska många genom åren och trots att det är ett väldigt varierat spektrum av individer och egenskaper, samt utseende, på rasen, så tycker jag jättemycket om alla. Visst kan de ha en del svårare sidor, men vilken arbetande ras har inte det?

Tänk att jag av ren slump hittade Vazy, som visade sig vara en av de mest fantastiska hundar jag kommer stöta på. Det kunde lika gärna ha gått åt helvete, för jag hade egentligen ingen aning vad jag gav mig in på. När jag kontaktade hennes kennel i Frankrike berättade jag mycket om mina planer och vad jag var för människa, men där är det helt annorlunda och jag tror hon hade sålt Vazy till mig oavsett. Det var så roligt för jag kunde inte ett ord Franska, och hon kunde ingen Engelska. Men jag tror det var meningen att det skulle bli så bra och ett så starkt band oss emellan.

Det jag gillar med Aussien är att de har sån humor. De tar inte livet så allvarligt, och visst kan det skapa problem i träningen ibland, men det är fantastiskt roligt ändå. Nu när jag haft Rusa i två och ett halvt år har jag verkligen sett hur olika de kan vara, men båda har humor, och den speciella blicken som förmedlar så mycket.

Jag har verkligen haft turen att ha kontakt med mina hundars släktingar och det är så spännande att följa dem och se både likheter och olikheter. Jag har även följt andra kennlars hundar, och nu börjar man nästan känna igen vilken kennel hundar kommer ifrån bara på hur de ser ut och beter sig. Det är kul när en bra kennel lyckas med det. Har de enhetliga hundar, så vet man att de vet vad de gör och vad de vill med sina hundar. Det gör det lättare att välja hund när det är dags….

Något annat som är kul med Aussien är att jag har haft möjlighet att läsa om och forska i rasen, så jag fått reda på Aussiens ursprung. De beskriver hur deras hundar kunde arbeta och valla, med stor pondus och uthållighet, och att de till och med vågar sig på att valla bisonoxar. Det är ju fantastiskt. Det är ganska synd att rasen inte har fått samma popularitet i Sverige, men jag hoppas det kommer ändras med tiden. Jag tror verkligen på Aussien som brukshund, och hoppas kunna få arbeta med dem i resten av mitt liv.

Ja, det var bara lite kärlek till Aussien som jag håller nära hjärtat.

blogg2 copy

Aussieträff 2.

533011_445664002110745_112428503_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s